По време на Втората световна война, въпреки че не участва в

...
По време на Втората световна война, въпреки че не участва в
Коментари Харесай

Когато Пловдив бе обхванат от вой на сирени: Страховитите бомбардировки от Втората световна война

По време на Втората международна война, макар че не взе участие в бойни дейности, България е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко са засегнати София, Скопие, Ниш, Пловдив, Дупница, Враца и доста други селища, които нямат изключително военно-оперативно значение.

Приоритетно са атакувани филантропични, духовни и културни обекти и доста елементарни здания. Особеност на англо-американските офанзиви е практиката им пускат осакатяващи микробомби c тип на лакомства, играчки и химикалки, за да бъдат поразявани най-много деца.

17 април 1944 година София е бомбардирана в 11,45 ч. от 350 бомбардировача, съпроводени от 100 изтребителя Р-47 " Тъндърболт “ и Р-51 " Мустанг “. Хвърлените бомби са към 2500, убити са 128 души, ранени са 76 души. Отново се появяват изказвания за хвърлени " минни сърпрайзи “, включително във формата на детски играчки. Разрушени са 749 здания. Противовъздушна отбрана изстрелва 3062 снаряда и визира 9 бомбардировача. Българските летци изтребители в малочислен състав нападат съперника и съумяват да смъкват няколко американски " летящи замъци “ и изтребители.

Поради огромната аналогия сред своя " Месершмит “ и прелюдия вместо двутелите Лайтнинги американски изтребител " Мустанг “ (P-51 Mustang), българските самолети не разпознават врага и се доближават в рискова непосредственост, американците даже са разклащали крила, с цел да подсилят измамата. В багра на 17 април умират 7 български водачи: четирима водачи от 2/6 орляк: подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев и трима водачи от 3/6 орляк: поручик Любен Кондаков, подпоручик Иван Стефанов и подпоручик Виктор Атанасов.

Същата вечер сред 23,31 ч. и 23,42 ч. е нападнат Пловдив. Градът е обзет от злокобен писък на сирени, които сигнализират популацията да се крие кой където откри. Атаката е от към 30 самолета – от пуснатите 150 бомби са убити 44 и са ранени 33 души. Бомби са пуснати при Асеновград, Садово и с. Ягодово – умира 1 човек. Над Перущица са пуснати 10 бомби, като починалите са двама. 

Иначе на 6 ноември 1943 година е първата бомбардировка над Пловдив по време на Втората международна война. Бомбардировачи, които се връщат спешно от рейда към Плоещ, се освобождават от бомбовия си товар от огромна височина над Пловдив.  Жертви обаче няма.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР